De SRI Samenwerkingsverband Richtlijnen Infectiepreventie (Samenwerkingsverband Richtlijnen Infectiepreventie)-richtlijn Bijzonder resistente micro-organismen (BRMO) is gepubliceerd. De richtlijn beschrijft de infectiepreventiemaatregelen ter voorkoming van transmissie van BRMO in de medisch-specialistische zorg. 

Bekijk de SRI-richtlijn BRMO.

De richtlijn betreft de herziening van de WIP-richtlijn Bijzonder resistente micro-organismen (BRMO) ziekenhuizen. Met het uitbrengen van deze richtlijn komt bovengenoemde richtlijn te vervallen.

Multidisciplinaire werkgroep

De richtlijn is opgesteld door een multidisciplinaire werkgroep met vertegenwoordigers van:

  • Nederlandse Vereniging voor Medische Microbiologie (NVMM Nederlandse Vereniging voor Medische Microbiologie (Nederlandse Vereniging voor Medische Microbiologie))
  • Nederlandse Internisten Vereniging (NIV)
  • Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie (NVDV Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie  (Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie ))
  • Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland  (Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland ))
  • Vereniging voor Hygiëne & Infectiepreventie in de Gezondheidszorg (VHIG Vereniging voor Hygiëne en Infectiepreventie in de Gezondheidszorg (Vereniging voor Hygiëne en Infectiepreventie in de Gezondheidszorg))
  • Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en bedrijfsgeneeskunde (NVAB Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde) )
  • Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu))
  • Verenso Vereniging van specialisten ouderengeneeskunde (Vereniging van specialisten ouderengeneeskunde)*

*In afstemming met Nederlandse Vereniging voor Artsen Verstandelijk Gehandicapten (NVAVG Nederlandse Vereniging Artsen Verstandelijk Gehandicapten (Nederlandse Vereniging Artsen Verstandelijk Gehandicapten))

Inhoud

De WIP-richtlijn Bijzonder resistente micro-organismen (BRMO) (2013) is herzien. Op basis van door het veld aangedragen knelpunten zijn aanbevelingen geformuleerd welke zijn gebaseerd op systematisch literatuuronderzoek, relevante internationale richtlijnen en expert opinion.

Hieronder worden per module de belangrijkste aandachtspunten en wijzigingen benoemd.

Criteria BRMO

Gebaseerd op de eerder vastgestelde BRMO-criteria is de lijst van BRMO herzien. Een belangrijke nieuwe verwekker die als BRMO wordt beschouwd is Candida auris (ongeacht resistentie). Enterobacterales met een plasmidaal AmpC gen wordt vooralsnog niet als BRMO gezien, maar wel zijn aanbevelingen opgenomen om de eventuele verspreiding van deze verwekker in medisch specialistische zorginstellingen te monitoren. Voor een volledig overzicht van alle BRMO wordt verwezen naar Tabel 1.1 van deze module.

Risico-inventarisatie

Wijzigingen in deze module betreffen zowel de definitie van risicocategorieën als de risicocategorie-specifieke aanbevelingen voor het spectrum aan BRMO waarvoor gescreend dient te worden. Recent verblijf in een vluchtelingenopvang is als nieuwe risicocategorie gedefinieerd. Daarnaast is de risicocategorie recent verblijf in een buitenlandse zorginstelling verder uitgebreid. Het volledige overzicht van alle risicocategorieën en risicocategorie-specifieke aanbevelingen voor screening is in de richtlijn terug te vinden.

Isolatie- en infectiepreventiemaatregelen

Aanbevolen isolatie- en (aanvullende) infectiepreventiemaatregelen zijn herzien en gespecificeerd per BRMO. Herziening heeft geresulteerd in zowel versoepelingen als verzwaringen van de huidige maatregelen. Voor een volledig overzicht van aanbevolen isolatie- en infectiepreventiemaatregelen wordt verwezen naar Tabel 3 van deze module. Aanbevelingen over eindreiniging en -desinfectie van de patiëntenkamer en sanitair na behandeling/ontslag blijven gelden voor alle BRMO en voor zowel één- als meerpersoons kamers.

Voor een aantal BRMO worden ook voor poliklinische afdelingen aanvullende infectiepreventiemaatregelen aanbevolen wanneer de kans op transmissie groot is op basis van de soort zorg en/of de impact van transmissie groot is voor de patiëntenpopulatie.

Bron- en contactonderzoek

Nieuw in deze richtlijn is de aanbeveling om bron- en contactonderzoek ook te overwegen bij een (onverwachte) bevinding van non-E. coli extended-spectrum beta-lactamase (ESBL)-producerende Enterobacterales of multiresistente groep II Enterobacterales.

Beëindigen van isolatie en aanvullende infectiepreventiemaatregelen

Nieuw in deze module is een BRMO-specifiek schema voor het afnemen van vervolgkweken om het einde van BRMO-dragerschap vast te stellen.

Meer informatie

Je kunt de SRI Samenwerkingsverband Richtlijnen Infectiepreventie (Samenwerkingsverband Richtlijnen Infectiepreventie)-richtlijn BRMO vinden op www.sri-richtlijnen.nl. Op termijn is de richtlijn ook beschikbaar op www.richtlijnendatabase.nl.
De richtlijn BRMO in de langdurige zorg is op dit moment in de autorisatiefase. De publicatie wordt op korte termijn verwacht.